Yoga vega recept: gierst & witte bonenstamppot

Yoga recept vega stamppot witte bonenDocent Leo van Yoga Campus Arnhem heeft nog een heerlijk recept voor je. In eerste plaats geschikt voor de herfst, maar het past ook heel goed in de winter. Combineer het met Yin Yoga voor nog meer energie in de komende koude dagen.

Leo: “De herfst dient zich aan, bladeren dansen in de wind en de eerste nachtvorst rijpt de ochtend. ‘s Morgens later licht en s’avonds al snel weer donker. Tijd voor bij de kachel en een wat naar binnen kerende beweging. Als ik buiten kom voel ik de kou en wrijf mijn handen warm, dan weet ik het is weer tijd voor stamppot. Heerlijk.”

Vega stamppot
“Natuurlijk kennen we de boerenkool en de hutspot maar er zijn tientallen variaties van stamppot denkbaar. De gierst-stamppot is voor mij wel een van de lekkerste vega-stampotten die ik ken. Heerlijk met die grote witte bonen en zuurkool. Het geeft je een lekker warm, voldaan gevoel zonder dat het ‘zwaar’ wordt.”

Waarom deze stamppot niet alleen lekker maar ook heel gezond is:
“Gierst staat bekend om een verwarmend effect op het lichaam en is licht verteerbaar. Maag, milt en pancreas varen er wel bij. Witte bonen zijn een waardevolle bron van vezels en eiwitten en zijn een prima vervanger voor vlees. Gember stimuleert de eetlust, werkt verwarmend en zet het lichaam in beweging. De zuurkool zorgt voor een lekker zuur smaakje en is goed voor de darmen.”

Recept voor 4 personen:
–  1,5 kop gierst
–  0,5  kop witte bonen
–  4 el zuurkool
–  3 a 4 kl bindmiddel (b.v maizena)
–  2 kl shoyu ( zout )
–  1 kl kookwijn (kun je weglaten)
– 0,5 kl gembersap
– Peterselie of bosui

Kook de witte bonen met bonenkruid ongeveer 45 minuten (soms wat langer, hangt af van de boon)
Was de gierst en zet deze op met water, ( ik heb de beste ervaring met 1 deel gierst op 3 delen water)                                              Als het water kookt snufje zout toevoegen en 30 min koken op een klein vuurtje.
Na 30 min de gekookte witte bonen erboven op leggen en daarboven op de zuurkool uitspreiden. Nog 10 min koken, let op dat de gierst nog water heeft.
Na 10 min de kookwijn, shoyu en het gembersap toevoegen en mengen
Eventueel binden, fijn gesneden bosui (prei kan ook) en/of peterselie toevoegen, voorzichtig omroeren.

Combinatie met Yin Yoga
Wil je nog meer doen voor je maag, milt en darmen? Deze Yin Yoga-houdingen brengen de energie in deze organen in balans. De Yin Yogahouding de saddle stimuleert de maag en miltenergie. De Yin Yoga-houding de gorillapose, laat de energie in de meridianen van de dikke en dunne darm weer stromen. Mooie yogahoudingen die je net dat beetje extra energie geven om de winter in te kunnen. Daarna een lekkere stamppot, dat maakt de dag compleet.

Eet smakelijk!