Stimuleer je maagenergie met deze yin houding

Yin Yoga Arnhem NoordDe maag behoort bij het seizoen nazomer. Dit orgaan verwerkt als eerste de indrukken van de buitenwereld. Letterlijk, door energie uit je voedsel te halen. Maar ook energetisch door wat via je zintuigen binnenkomt. Je kunt bijvoorbeeld misselijk worden van een heel naar beeld. Of bij veel spanning en druk, kun je maagpijn krijgen. Denk aan het spreekwoord: dat ligt zwaar op de maag.

In de Yin houding de Saddle laat je het bindweefsel aan de voorkant van het lichaam op rek komen, vooral in je bovenbenen zul je het voelen. Maar als je verder naar achteren kunt leunen, geeft het ook ruimte in je buik en borst. Precies waar de maagmeridiaan gelegen is.

Een meridiaan is een energiekanaal in het lichaam die het orgaan dat daarbij hoort van de nodige energie voorziet. Volgens de yogafilosofie zijn meridianen gelegen in het bindweefsel. In een yin yoga houding breng je het bindweefsel op rek, waardoor het hydrateert, het gaat meer stromen. In dat stromen kan ook de energie van de meridiaan weer in balans komen en blokkades kunnen worden opgeheven. Dat zorgt dat de maag de nodige energie krijgt om alles wat er bij jou binnenkomt beter te verteren.

Yin houding de Saddle

De Saddle is voor veel lichamen niet eenvoudig. Het is een houding waarin het toelaten van dat wat er is, vaak niet zo 1, 2, 3 ontstaat. Je hebt er echt even tijd voor nodig. En ook een beetje moed om voorbij de pijn en dat spannende gevoel te gaan. Het terugtrekken in het lichaam en alles aanvaarden wat je tegenkomt. Een beetje zoals de nazomer aanvoelt. Het weer terugtrekken in je huis, omdat het buiten kouder, natter en donkerder wordt. Je voorbereiden op de herfst en de winter. Meer het gevoel hebben van alleen zijn dan in die warme zomerdagen met vrienden op het terras. Je komt weer van alles tegen in je eigen huis. Prettige dingen, maar ook dingen die zijn blijven liggen en om aandacht schreeuwen. Aan de andere kant voelt je eigen huis ook veilig, je eigen vertrouwde spullen, je eigen geur.

Dat vertrouwde gevoel geeft je veiligheid en maakt dat de zaken waar je misschien nog niet zo’n zin in had, draaglijker worden. Zo werkt een yin yoga houding ook. Je mag je steeds meer vertrouwd voelen met jezelf, je gedachten, je gevoelens, je fysieke lichaam steeds beter leren kennen. Dit vertrouwde gevoel geeft veiligheid in jezelf. Van daaruit wordt het ongemak in de houding draaglijker en kun je zacht door de pijn heen. Alles gaat meer stromen. Laat die donkere koude dagen maar komen. Jij bent al voorbereid op een beetje (of meer) ongemak.

Zo kom je in deze yin houding

Je gaat op je knieën zitten met je voeten wat meer uit elkaar, zodat je het bekken er net tussendoor kunt laten zakken. Raken je billen de grond niet, dan is dat voor nu je grens. Heb je of krijg je na een tijdje contact met bekken en grond onder je, dan kun je je lichaam steeds meer naar achteren laten bewegen. Misschien steun je op je handen of op je ellebogen of lig je met je rug op de grond.

Waar je je ook bevind in deze houding, je voelt de rek aan de voorkant van je lichaam (en als je verder naar achteren kunt, waarschijnlijk ook druk in je onderrug, maar geen zorgen, dat past bij de houding en krijg je er als cadeautje bij).

Rustig doorademen en het veilige gevoel in je lichaam (je huis) weer opzoeken, zal maken dat je heel langzaam steeds dieper in de houding kunt komen.

Na ongeveer 4-6 minuten kun je er weer uit. Dit kan gepaard gaan met nog meer ongemak, maar het veilige gevoel is nog dichtbij. Neem de tijd, luister naar je lichaam en vertrouw erop dat je er op de juiste manier uit kunt komen. Dan voel je na in een ligging op je rug wat er allemaal is veranderd.

Je maag is blij met jou!

Yin yoga in Arnhem-Noord

Benieuwd naar de lessen yin yoga bij Yoga Campus Arnhem in het Spijkerkwartier? Deze lessen worden bij ons gegeven door Ingrid Loman van Yoga Awareness. Haar yin yoga lessen volg je op maandag en dinsdag. Bekijk het rooster voor de exacte tijden.