Vijf elementen in de keuken

Venkel recept Yoga Campus ArnhemIn de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er niet vier, maar vijf seizoenen. Tussen de zomer en de herfst zit de nazomer. Daar bevinden we ons op dit moment. De nazomer wordt in de Chinese geneeskunde gezien als het seizoen van oogsten, van overvloed en van eten. De vijf elementen in de keuken – hoe halen we energie uit onze voeding?

Het element aarde, in de cyclus van de vijf elementen van de traditionele Chinese geneeskunde, is gekoppeld aan het eind van de zomer en de nazomer. Aarde is het middelste, neutraliserende, voedende element, dat ervoor zorgt dat de seizoenen harmonisch in elkaar overvloeien. De bijbehorende organen zijn de maag en de milt, die tot voornaamste taak hebben de energie uit de voeding te halen en die aan het lichaam ter beschikking te stellen.

De smaak zoet valt onder het element Aarde. Hij werkt harmoniserend, voedend en verdelend, dat wil zeggen dat zoet ervoor zorgt dat het hele organisme van energie wordt voorzien. Hieronder een lekker bijgerecht dat helemaal in het element Aarde past en prima geschikt is voor deze tijd van het jaar!

Venkel bijgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 venkelknollen
  • 1 appel in reepjes gesneden
  • 100 gram dadelreepjes
  • Vinaigrette gemaakt van:
  • 2 el wijnazijn
  • 2 el appelsap
  • 5 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 2 el bieslook
  • 2 el peterselie
  • 2 el venkelgroen

Bereidingswijze:

Snijd de venkelknollen overdwars in plakken en bak ze kort in een pan met wat olijfolie.  Doe de venkel in een schaal en voeg daar de appel- en dadelreepjes aan toe. Maak tenslotte de vinaigrette door 5 el olijfolie met de wijnazijn te mengen. Breng hem vervolgens op smaak met de appelsap, mosterd, bieslook, peterselie en venkelgroen.  Tenslotte giet je de vinaigrette over de venkel, appel- en dadelreepjes in de schaal.

Bon appétit!