Twee super lekkere gerechten die heel eenvoudig te maken zijn.

Kikkererwtensalade

Een zomerse salade met kikkererwten en een bijgerecht met komkommer. De meesten van ons zullen de kikkererwten wel kennen van het broodbeleg hummus, dat zo langzamerhand ingeburgerd is in de supermarktschappen. Kikkererwten komen uit het midden-oosten en zijn licht verteerbaar. De smaak gaat in de richting van kapucijners, maar is zachter en zeer geschikt voor salades en gemengde gerechten. Kikkererwten zitten boordevol vezels en zijn een prima bron van eiwit. Het bevat ijzer, dat van belang is voor de aanmaak van hemoglobine. En zink, dat nodig is voor de stofwisseling. Verder zitten in kikkererwten polyfenolen (antioxidanten) en fosfor, mangaan en koper. Of te wel: een best gezond erwtje met een laag calorie-gehalte. Dik wordt je er zeker niet van!

Zo maak je het:
300 gr kikkererwten (gedroogd)
3 eet olijfolie
2 eetlepels citroensap
1-2 teen knoflook
1 ui
peterselie
zout / peper
5 tomaten
1 krop sla

* Week de erwten min 8 uur en breng ze met ruim water aan de kook. Laat 60 minuten koken, of
45 minuten onder druk in de snelkookpan. Proef na de kooktijd of de erwten gaar zijn, anders
nog wat langer koken. Afgieten en laat koud / lauw worden.
* Snijd de ui, knoflook en peterselie fijn en de tomaat in stukjes.
* Was de sla en maak klein.
* Maak een dressing van olijfolie en citroensap en meng daar de gesneden groenten door, breng
op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de kikkererwten toe en schep alles voorzichtig
door elkaar.

Komkommer bijgerecht

Het bijgerecht met komkommer is verfrissend en heeft tevens wat pit door de licht zoute smaak. Als het kan neem dan gedroogde kikkererwten (veel smakelijker als uit pot of blik). En gebruik het liefst een bio komkommer.

Zo maak je het:
1 (bio)komkommer
2 th l zout
1 th l citroensap

* Schil de komkommer en haal de zaadlijsten eruit. Snijd in blokjes en meng het zout erdoor.
* Na 1-2 uur komkommer afspoelen en je gerecht is klaar.
* Besprenkel met citroensap
Als je de komkommer langer in het zout laat staan, zal de komkommer meer gaan fermenteren en
wordt het een pickel.