Tai Chi lente-oefening: vind je centrum

Tai Chi Lente OefeningZou je jezelf met een boom vergelijken, dan zit onze kracht in de winter opgeslagen in de wortels. Aan het begin van de lente is de boom klaar voor de groei naar buiten toe. De rust van de winter gaat over naar de expansieve kracht van de lente. Met veel energie en overgave komt alles wat tot dan toe in de kern opgeslagen heeft gezeten naar buiten toe om te kunnen groeien en bloeien. Deze energieke, expansieve en initiërende kracht wordt in de Tai Chi / Chi Qong gesymboliseerd door het element HOUT. Het houtelement staat voor de lente.

Spanning en ziekte zorgen er vaak voor dat we uit balans zijn. In de loop van de jaren wennen we eraan dat ons lichaam een licht gekromde of scheve houding heeft aangenomen, met als resultaat dat we ons niet op ons gemak voelen als we rechtop staan. Daarom is het zo belangrijk dat je erop let dat je bij deze oefening rechtop staat. Terwijl je oefent, zal je inwendige gyroscoop je corrigeren naar de juiste, gezonde houding. Als je de volgende houding beheerst, ben je goed geworteld. Docent Nicolette vertelt je hieronder hoe het werkt.

Zo doe je dat:
Ga dus rechtop staan. Zorg ervoor dat je gewicht verdeeld is over beide voeten en dat je niet naar één kant toe leunt. De as van je lichaam is dus verticaal. Je Tan Tien (het punt ongeveer 3 vingerbreedtes onder de navel), bevindt zich op één centrale lijn met het centrale punt bij je kruin en ligt direct boven de middellijn tussen je voeten. Je gewicht moet evenredig worden verdeeld over je voetzolen. Zorg ervoor dat je niet voor-of achterover leunt.

Ontspan je knieën. Je kunt dit controleren door ze eerst krachtig aan te spannen, om vervolgens je spieren op natuurlijke wijze weer te laten ontspannen. Zorg ervoor dat je een knikje in de knieën maakt. Het bekken is gekanteld, alsof je op een krukje wilt gaan zitten. Je rug is recht, zo recht als je lichaam dat toelaat. De schouders zijn zacht en ontspannen, dit bereik je door ze even op te halen en dan weer te laten vallen. Je armen hangen losjes langs het lichaam. De handen zijn zacht en ontspannen met wat ruimte tussen de vingers en wijzen naar je lichaam. Je kunt je kin een beetje intrekken en je tong tegen je gehemelte, achter je voortanden plaatsen.

Als je staat, voel dan dat de gewichtsverdeling in je lichaam lijkt op een piramide. Je voeten vormen de basis, je hoofd is de top. De basis die stevig op de aarde is verdeeld, is breed, donker en zwaar. De voeten goed geworteld in de aarde. De top die naar de hemel wijst, is verheven, stralend , licht en voelt transparant.

In deze ontspannen, natuurlijke houding is het gevoel van gewicht in je voeten het teken dat je contact maakt met de energie van de aarde. Het lichtere gevoel in het gebied rond je hoofd is je eigen bewustzijn van het feit dat je contact maakt met de energie van de ruimte.

Deze houding is de basis van alle Tai Chi en Chi Qong oefeningen. Het is heel fijn om je bewust te zijn van de manier waarop je staat en hoe je feitelijke houding is. Probeer deze “vind je centrum houding” maar eens te oefenen als je bijvoorbeeld in de rij staat en moet wachten. Je zult merken dat als je dit regelmatig doet,  je houding zal verbeteren en je letterlijk steviger in het leven zult gaat staan.

Lente / houtoefening
Zorg dat je staat, zoals in de oefening hierboven beschreven is.

Je hebt je handen voor de grote Dan Tien (het punt 3 cm onder je navel) en je stelt je voor dat je een denkbeeldige bal in je handen vasthoudt. Je voelt geen spanning bij je schouders, armen en handen.

Dan breng je je handen naar boven toe voor je lichaam langs en als je handen voor je borst zijn, draai je de handpalmen naar de hemel toe. Dan breng je je handen boven het midden van je hoofd. De handpalmen zijn nog steeds naar de hemel gericht. Dan veer je lichtjes met je voeten op, je komt zachtjes met je voeten neer en dan komen de handen naar buiten toe, alsof je een grote cirkel maakt (handpalmen naar buiten gericht) en kom je weer voor de grote Dan Tien uit.

Dit is een typische houtoefening, waarbij je energie vanuit je kern naar buiten toegaat en waar je tot bloei komt.

Het is zo’n fijne en toch eenvoudige oefening, waarbij je daadwerkelijk voelt dat je Chi (levensenergie) toeneemt.

Veel plezier met oefenen!