Staan als een BOOM

Met deze oefening begint onze docent Nicolette de Vos altijd haar Tai Chi / QiGong les.

“Staan als een boom” is een fijne oefening om even tot rust te komen en goed te kunnen aarden. Je gaat letterlijk uit je hoofd en in je lichaam.

 

De oefening

Zet je voeten naast elkaar, stap een beetje uit en als de hakken elkaar kunnen raken, sta je op heupbreedte. Zet je voeten vervolgens recht op heupbreedte.

De knieën zijn lichtjes gebogen, het bekken is gekanteld alsof je op een krukje wilt gaan zitten. Je rug is recht, zo recht als je lichaam dat toelaat. Je nek is in lijn met je ruggengraat, je kruin in lijn met je nek, alsof er een gouden draadje richting de hemel loopt en je daaraan een beetje wordt opgetrokken.

Je schouders zijn zacht en ontspannen, dit bereik je door ze even op te halen en ta laten zakken. Je armen hangen losjes langs het lichaam. De handen zijn ontspannen en lichtjes gespreid en wijzen naar de aarde.

Dan kun je je kin een beetje intrekken, zodat je wat meer ruimte in je wervelkolom krijgt. De tong kun je achter je tanden tegen je gehemelte plaatsen, zodat je wat meer speeksel aanmaakt.

En voel dan eens hoe je staat, of de onderkant van je lichaam, je basis,  donker, stevig en zwaar is. Gewicht verdeeld over beide benen en voeten. De voeten goed geworteld in de aarde, alsof er lange wortels diep de aarde in groeien. De bovenkant van je lichaam voelt heel licht, bijna transparant.

Je hoofd goed in het midden. Je helt niet voorover of achterover. Je staat als een BOOM.