Recept pompoen – Aduki bonenschotel: té lekker voor alleen de winter

Recept Pompoen Adukibonen schotel“Een gerecht voor de winterperiode, maar het is zo lekker dat ik het eet zolang er nog pompoenen in de winkel liggen”, aldus docent Leo. Hij deelt met ons het recept van de pompoen – Aduki bonenschotel. “Het liefst neem ik een groene pompoen (die zijn net wat zoeter), maar een oranje kan ook prima. Adukibonen zijn kleine bruine boontjes, ook wel azukibonen of rode bonen genoemd. Het zijn bonen met een lager vet en oliegehalte, in Azië ook vaak gebruikt in een dessert. De bonen en de pompoen vormen, samen met de kombu  (zeewier), shoyu en de bosui, een heerlijk voedzaam en warmtegevend gerecht.”

Dit is een traditioneel recept om de nieren te voeden en de suikerspiegel in balans te brengen. Wil je het zoeter laten smaken, gebruik dan meer pompoen. Als je meer stevigheid, meer body wilt, neem wat meer bonen. Heb je geen tijd om de bonen te weken, of ben je het vergeten, laat de bonen wat langer koken.

Dit heb je nodig:

  • 300 gr gedroogde adukibonen, 8 uur geweekt
  • 300 gr pompoen in blokjes
  • 5 cm kombu
  • 1 koffielepel shoyu
  • prei of bosui

Zo maak je het:

  • Doe de kombu onderin een zware pan, de gewassen bonen erop en 1 cm onder water zetten.
  • De bonen met deksel op de pan aan de kook brengen.
  • Totaal 1 á 1,5 uur koken, een paar keer omroeren. Blijf je water in de gaten houden, het mag niet droog koken.
  • De pompoen intussen doormidden snijden en de pitten verwijderen.
  • Borstel de schil en verwijder oneffenheden of harde stukken. Na februari wordt de schil wat bitter van smaak, verwijder dan de hele schil.
  • Snijd de pompoen in blokjes van plus-minus 3×3 cm.
  • Als de bonen bijna gaar zijn (hard van buiten ,zacht van binnen) de pompoen er boven op laten meekoken tot deze gaar is. (20 – 30 min)
  • De shoyu toevoegen en eventueel teveel aan vocht laten uitkoken.
  • Fijngesneden prei of bosui erdoorheen voor het opdienen.

Eet smakelijk!