Nicolette

Nicolette de VosNicolette

Volgens de Chinezen schenkt Tai Chi de mens de souplesse van een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Het is een eeuwenoude bewegingsleer afkomstig uit China. Er bestaan vele vormen. De vorm waar ik destijds voor ben gevallen is de Tai Chi Tao, een meditatieve bewegingsvorm waarin ademhaling en visualisatie een voorname rol spelen. De vijf elementen water, hout, vuur, aarde en metaal staan hierin centraal.

Nadat ik een keer samen met mijn vader van in de 70 een les Tai Chi Tao had gevolgd, was ik verkocht. Ik besloot de docentenopleiding te volgen en heb deze in 2015 afgerond. Kort daarna ben ik begonnen met lesgeven, wat ik wekelijks met veel plezier doe. Daarnaast  ben ik  werkzaam als docente Frans en Nederlands. Mede in mijn werk zie ik hoe belangrijk het is om een goede balans  te hebben en dat als je “zolderkamer” leeg is, je ontvankelijker bent en meer kunt opnemen.

De sierlijke, ‘in slow motion’ uitgevoerde bewegingen zorgen voor een weldadige ontspanning voor lichaam en geest. Als de Chi, het Chinese woord voor levensenergie, zonder belemmeringen door het lichaam kan stromen, is er gezondheid. Tai Chi stimuleert de vrije circulatie van Chi door je hele systeem. Omdat je de diverse bewegingen langzaam en op een gecontroleerde manier uitvoert, loop je weinig kans op blessures. Een van de voordelen van Tai Chi  is dan ook dat je het tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.