Kundalini Yoga-oefening in dankbaarheid

De dagen worden korter en dat is voelbaar. Het einde van het jaar is in zicht. Tijd voor bezinning. Wat ging er goed en wat was er minder? Wat wil je meenemen voor het nieuwe jaar en wat wil je achterlaten? Vaak staan we vooral stil bij onze problemen of moeiten, maar staan we ook stil bij wat we bereikt hebben? Bij wat we hebben? Bij wat we waarderen, wat we geleerd hebben en waar we dankbaar voor zijn.

Het klinkt zo simpel dankbaarheid, het geeft echter een diepe betekenis aan het leven en zorgt voor meer bewustzijn en geluk. Steeds meer wordt de kracht van dankbaarheid erkent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dankbaarheid positieve effecten heeft op geluk, gezondheid en relaties. Yogi Bhajan, die Kundalini Yoga naar het westen bracht, sprak over dankbaarheid als de hoogste vorm van yoga. Het is een attitude waarbij je alle facetten van het leven in het grote geheel kunt zien.

Yoga-oefening in dankbaarheid

Een mooie oefening zo eind van het jaar is om elke dag je dankbaarheid te uiten. Dit kan in allerlei vormen:

  1. Kom zitten in meditatie met je handpalmen samen voor je hart. Zoek de stilte in jezelf en laat dankbaarheid door je heen stromen. Adem dankbaarheid in en uit.
  2. Zing een mooie mantra vanuit je hart en uit je dankbaarheid.
  3. Benoem en schrijf op waar je dankbaar voor bent die dag. Of schrijf jezelf een dankbaarheidsbrief om het jaar mee af te sluiten.
  4. Spreek je dankbaarheid uit naar mensen die je liefhebt of waardeert om iets.
  5. Waardeer jezelf, door jezelf een compliment te geven of iets fijns voor jezelf te doen.
  6. Maak een mooie foto van iets wat je bewonderd of waardeert die dag, in de natuur of om je heen.
  7. Geef iemand die je wilt bedanken een cadeau of klein gebaar.

 

Een mooie mantra over dankbaarheid:

Ang Sang Wahe Guru:

Een quote van Yogi Bhajan over dankbaarheid:
“The attitude of gratitude is the highest way of living, and is the biggest truth, the highest truth.  If you are grateful for what you have, then Mother Nature will give you more…. If you do not acknowledge what you have, in gratitude, you will never have more….So be in gratitude. Make an attitude to be in gratitude, you will find the whole Universe will come to you.”

Benieuwd naar Kundalini Yoga en zin in een mooie afsluiting van het jaar? Kom dan op woensdagavond 19 december, van 19:00-20:15 uur bij Yoga Campus Arnhem. Ook in het nieuwe jaar ben je weer van harte welkom. Aanmelden kan bij Marijke Hulstein: marijke_mh@hotmail.com of 06-41767737