Yogahouding: de Butterfly

In de herfsttijd is er veel in beweging. Blaadjes vallen van de bomen, dit kan gepaard gaan met veel wind en regen. We maken een overgang van het buitenleven naar een tijd waarin we meer naar binnen gaan. Letterlijk door vaker thuis op de bank te zitten met een warm drankje, maar misschien ook doordat je merkt dat je wat meer rust wilt en je wat vaker naar binnen keert met je aandacht.

Een houding die jouw kan helpen bij het naar binnen keren is de Butterfly. Je zit met je benen gebogen en je voeten bij elkaar. Dan buig je naar voren zover als je kunt.

In een vooroverbuiging bescherm je je kwetsbare voorkant, daardoor kunnen vooroverbuigingen veiliger voelen dan bijvoorbeeld achteroverbuigingen. Omdat als je je ogen opent je focus op je eigen lichaam is, kun je makkelijker bij jezelf blijven. Maar ook met gesloten ogen blijf je gecentreerd. Dit alles zorgt ervoor dat je meer in de rust komt en beter bestand bent tegen de hectiek om je heen. Je kunt een paar ademhalingen in deze houding blijven, waarbij je de adem volgt door je lichaam. Je kunt ook een paar minuten in deze houding zijn. Voel dan dat je steeds meer mag ontspannen.

Ruimte
Soms helpt het om eerst even flink te bewegen om daarna makkelijker in de rust te kunnen zijn. Dan kun je voordat je voorover buigt, eerst je benen flink vlinderen. Van zacht bewegen naar lekker krachtig mag en doe het zolang als je prettig vindt. Het maakt ruimte in je liezen en heupen. Daarna kun je je bovenlichaam naar je benen laten zakken.

Levermeridiaan
Waarschijnlijk ga je een rek voelen aan de binnenkant van je benen. In de yogafilosofie kennen we het meridianenstelsel. Dit zijn energiebanen in het lichaam die verbonden zijn met een orgaan. Als de energie vrij door een meridiaan kan stromen, levert het energie aan dat orgaan om goed zijn taak te kunnen verrichten. In de Butterfly geef je rek op de plek waar zich de levermeridiaan bevindt. De lever is een groot en belangrijk orgaan. Het heeft heel veel functies, waaronder het reinigen en ontgiften van het lichaam.

Reinigen
De herfstperiode is, net als de lente, een goede tijd om te reinigen. Met een schoon lichaam leg je de basis om goed om te kunnen gaan met de kou van de winter. Een schoon lichaam voelt meer ontspannen en rustiger aan. De onnodige ballast heb je weggehaald.

Recept: Warme Herfstzon
Ook de lever zelf kan verontreinigd raken. Drink om je lever schoon te maken de Warme Herfstzon van Maud. De kurkuma uit het recept reinigt namelijk dit orgaan.