Heerlijk recept van docent Leo: Piccalilly

Altijd weer blij als ik een potje op tafel zie staan, het mooie warme geel met allerlei stukjes rood,
wit en groen. De geur prikkelt en de smaak is kruidig, zoet en zuur tegelijk, prima tegenhanger
voor een wat zware kost. Om balans te brengen in de maaltijd.

In Azië kennen ze natuurlijk de curry’s, atjar’s allerlei groente’s in het zuur of sambal, maar onze variant is Piccalilly. Naast onze ingemaakte bonen, augurken, Amsterdamse uitjes en natuurlijk zuurkool heeft de Piccalilly hier zijn plek in de keuken gekregen.
De naam komt van de met zuur ingemaakte groente (‘pickle’), de basis bestaat uit o.a mosterd, augurk, zilverui, bloemkool en wortel. De gele kleur komt van kurkuma-wortel, geelwortel, of ook wel Koenjit genoemd.

Deze keer een snelle variant die meteen te gebruiken is maar ook nog even te bewaren.

 

 

  • Benodigheden:

Van ieder 150 gr:
-paprika
-komkommer
-sperzieboon
-bloemkool
-2 ui
-200 gr wortel
-100 gr kool
-zilveruitjes klein, 1 potje
-70 gr bloem
-60 gr mosterd
-1 eelt rijststroop
-1 thl zout
-2 th l gembersap
-2 thl kerrie > 5 gr
-2 thl. kurkuma
-2 eet zonnebloem olie
-300ml azijn

  • Bereidingswijze:

* Alle groentes heel fijn snijden.
* Groente bakken in de olie (ui/ wortel /boon /bloemkool /kool / paprika) met de kerrie, zout, kurkuma tot alles beetgaar is.
– komkommer en zilveruitjes toevoegen.
– ook toevoegen: bloem, mosterd, stroop, gembersap en 100ml azijn.
– op dikte maken met azijn en water 1 op 1 (ongeveer 200ml azijn en 200ml water)

Was de potten om met heet water met soda en speel ze goed af. Leg ze in een pan met kokend water, giet de Piccalilly er heet in, deksel erop.
Zet ze op de kop, laat ze afkoelen en klaar voor gebruik.

Geniet ervan!