Een nieuw begin: het verhaal van de kikker

Yoga Campus Arnhem Arnhem Noord SpijkerkwartierHet is alweer een aantal weken geleden dat ik, Nicolette de Vos, ‘s avonds naar de Yoga Campus Arnhem liep om mijn wekelijkse les Tai chi / Qiqong les te gaan geven. Ik stapte het trapje op om naar binnen te gaan, toen er plotseling een kikker wegsprong. Ik schrok geweldig en mijn vriendin gilde het uit. We keken om ons heen en zagen dat we omgeven waren door kikkers, ongelofelijk veel kikkers die we niet eens hadden opgemerkt. We moesten allebei verschrikkelijk lachen en vonden het een hilarische situatie. Inmiddels waren er meer cursisten voor de les gearriveerd die allemaal hetzelfde hadden gezien en meegemaakt.

Nog met het voorval in mijn hoofd thuisgekomen, ben ik gaan uitzoeken waarom juist die dag er zoveel kikkers waren en wat bleek: het was die dag 20 maart, de dag waarop de astronomische lente begint en de dag dat de zon loodrecht boven de evenaar staat, waardoor dag en nacht overal op aarde van gelijke lengte zijn.

Het verhaal van de kikker
Ook de kikker heeft hierin een verhaal te vertellen, want mythologisch gezien is de kikker een bijzonder dier. In het oude Egypte was de kikker heilig. Men dacht dat kikkers vanzelf uit de modder waren ontstaan en dus het geheim van het leven kenden. Oergoden werden dan ook vaak als mannen met een kikkerkop afgebeeld. Ook de geboortegodin Heket had de gestalte van een kikker.

Een mogelijke relatie tussen de kikker en de geboorte is de houding van de kikker terwijl hij zit, die overeenkomt met de houding van de foetus in de baarmoeder. De grote hoeveelheden jonge kikkers die elk voorjaar verschenen waren het eerste teken van het wassen van de Nijl, en dus van de terugkeer van de vruchtbaarheid van het land en de natuur.

Wat was dit voor mij een geschenk om op deze manier het begin van de lente te mogen ervaren en me wederom te realiseren dat we als mens onderdeel van de natuur zijn en verbonden zijn met alles wat om ons heen leeft.

Nicolette de Vos geft wekelijks lessen Tai chi / Qiqong bij Yoga Campus Arnhem in het Spijkerkwartier in Arnhem-Noord. Wil je een les volgen? Bekijk dan het rooster voor de exacte tijden en dagen.