Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh, boeddhistische monnik afkomstig uit Vietnam, is overleden op 22 januari 2022. Hanh was naast monnik ook oprichter van Mindfulness, dichter en vredesactivist. Thây (aanspreektitel voor leraar) is de spiritueel leraar en leider van de internationale Plum Village-gemeenschap. Deze gemeenschap is in 1982 van start gegaan met de vestiging van het klooster en meditatiecentrum Plum Village in Zuid-Frankrijk.

Tijdens de oorlog in Vietnam organiseerde Thay samen met andere monniken, nonnen en leken-beoefenaars op grote schaal hulpacties voor de getroffen bevolking in de door bombardementen verwoeste dorpen. Mindfulness gaf hun de kracht om met al het lijden om hen heen om te gaan.

Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de westerse wereld. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Mindfulness, volle aandacht, is het middel dat ons helpt onze liefde en compassie te vergroten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving en voor de wereld. Tot op hoge leeftijd gaf Thich Nhat Hanh over de hele wereld lezingen en leidde hij goed bezochte retraites in en buiten de Plum Village-kloosters.

Elke woensdagavond om 20.30 geeft Inge Niekamp Mindfulness hatha yoga, zij past daarin ook de leer van Thich Nhat Hahn toe. Wees welkom