Beter leren voelen

Ben jij een denker of een voeler? Benader je uitdagingen vanuit het hoofd en vertrouw je op je verstand? Of voel jij welke oplossing het beste is en vertrouw je op je gevoel?

Het één is niet beter dan het andere, zolang je (of je omgeving) er maar geen last van hebt. De balans vinden in de combinatie tussen die twee is natuurlijk het allermooist. Yoga Campus Arnhem is een yogaschool en in de yoga leer je om beter te voelen. Zodra je merkt dat alleen denken niet meer de oplossing is, maar je moeilijk contact kunt maken met je gevoel, dan zou yoga een ingang kunnen zijn om dit contact te herstellen.

Wat levert beter leren voelen je op?

Beter leren voelen heeft een aantal voordelen:

  • Je bouwt minder spanning op in je schouders en je nek, omdat je aandacht niet alleen in je hoofd zit
  • Je adem kan zakken tot in je buik, wat zorgt voor meer rust en ontspanning
  • Door de lage adem wordt de doorbloeding in het onderlichaam beter, wat voor minder klachten zorgt
  • De energie kan blijven stromen, omdat je beter contact hebt met je hele lichaam

Die energie is van levensbelang. Zodra energie niet meer in beweging is, volgt er stagnatie. Stagnatie is stilstand en stilstand leidt nergens toe. Ikzelf wordt in ieder geval erg onrustig als iets stagneert, ik voel me veel prettiger als ik merk dat er vooruitgang is. Dit geldt op alle vlakken, zoals een yogahouding die makkelijker gaat, een project dat ik bijna af kan ronden, afspraken in mijn gezin die goed opgevolgd worden. Misschien herken je dit?

We voelen ons prettiger als de energie stroomt. We zijn hier doorgaans niet heel bewust mee bezig, maar merken wel de gevolgen van stagnerende energie. Vastzittende emoties, terugkerende gedachten, fysieke klachten om er maar een paar te noemen.

Je eigen energie voelen doe je zo:

Energie is er altijd en overal. Met deze simpele oefening kun je hem voelen en er mee spelen.

  • Je brengt je handen ongeveer 40 cm voor je hart met de handpalmen naar elkaar toe.
  • Laat je aandacht naar de ruimte tussen je handen gaan en beweeg heel rustig je handen richting elkaar.
  • Wat voel je gebeuren? Tintelingen of warmte in je handen? Een subtiel gevoel van druk tussen je handen?
  • Je kunt spelen met de afstand: dichter bij elkaar, verder uit elkaar. Blijf voelen wat er gebeurt.
  • Dat wat je voelt is jouw energie!

In een yogales wordt jouw energie in beweging gezet. Je leert contact te maken met je lichaam, waardoor je steeds beter voelt wat belangrijk ik voor jou. Het lichaam leert om spanning los te laten en de steeds dieper wordende adem brengt rust en ruimte in je hoofd. Hierdoor wordt de balans tussen denken en voelen hersteld en kun je optimaal gebruik maken van de bovengenoemde voordelen.